Search

Ochtend gevoel

Ben jij een ochtend of avondmens? Maakt natuurlijk een wereld van een verschil in het leven. Avondmensen slepen zich nadat ze de wekker 10 keer hebben laten snoozen uit het warme nest terwijl ochtendmensen vaak al een hele lijst in hun hoofd hebben afgewerkt over wat ze die dag te doen hebben alvorens hun tenen de grond raken en uit het bed stappen.

Wat voor ochtend ritueel heb jij eigenlijk en is het interessant om uberhaupt een ochtendritueel te hebben?

Er is een tijd in mijn leven geweest dat ik zonder nadenken mijn weg s’ochtends volgde….ik zeg volgde omdat ik er niet bewust van was. Ik was er eigenlijk niet want in mijn hoofd was eigenlijk al bij het werk wat ik die dag te doen had. Of er waren van die dagen dat ik als een zombie wakker werd en gewoon helemaal nergens aan dacht en mij duf in mijn hoofd voelde en mij voortsleepte naar de douche, vervolgens eigenlijk vanuit de douche meteen in mijn auto stapte om naar mijn werk te gaan. Het werk was mijn doel en daar vertoefde ik hele dagen van de week.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, misschien is het interessant om het begin  van je dag vanuit een ander perspectief te bekijken.

Wat je gaat doen doet er misschien niet zoveel toe het gaat er vooral om dat je jezelf gaat voelen. Hoezo voelen denk je? Nou dat je bezig gaat zijn in de ochtend met het voelen van het binnenste van je lijf. In plaats van je om te draaien en niets te willen voelen, of dat je al in je hoofd bezig bent met de hele dag in te vullen of om meteen al taken te gaan uitvoeren ga je je nu bezig houden met aandacht geven aan jezelf. De hele dag immers zijn je ogen gericht op de buitenwereld, op en met andere mensen, op je computer of I phone, met taken uitvoeren etc. en hiermee verlies je het contact met jezelf, je binnenste. En laat dat binnenste nu juist zo belangrijk zijn voor je eigen happiness, voor je gezondheid, voor jou!

De manier hoe je je dag begint en dus aandacht geeft aan het binnenste van jezelf zet de toon van de dag. Ik bedoel hiermee dat als je je een nieuw gezond ochtend ritueel gaat aanleren waarschijnlijk je hele kijk op de dag gaat veranderen. Het kan zelfs zijn dat je hele dag anders gaat verlopen, rustiger en meer gebalanceerd. Kijk er niet gek van op dat je rustiger wordt, meer relaxed en je zelfs creatiever kunt worden doordat je meer ruimte schept. In ieder geval gaat het je meer bewuster maken over jezelf en zul je gaan ontdekken hoe belangrijk het leren “voelen” van je binnenste is: namelijk super belangrijk.

Terug naar je nieuwe ochtend ritueel. Hoe pak je dit aan? Zet bv maar een keer je snoos alarm aan en dat is de tijd die je jezelf gaat geven. Bv 15 of 20 minuten, zodat je deze tijd aan jezelf schenkt. Als je nu “vers” wakker wordt dan weet je dat deze tijd speciaal jouw tijd is. Op het moment dat je wakker wordt en voelt dat je gaat denken dan ga je heel langzaam met je mind je body scannen. Met je mind ga je in ieder lichaamsdeel voelen en registreer je hoe het daar voelt. Voel in je hoofd, dan in je nek, je schouders en armen, je rug, de voorkant van je lijf enz. Tot je in je voeten en tenen voelt. Hiermee laat je je brein langzaam weer ontwaken. Als je een pijntje of iets anders in dat lichaamsdeel voelt dan laat je dat daar gewoon zitten; je geeft er geen oordeel aan, het is op dat moment zo en rustig ga je verder naar ‘t volgende deel van je lijf.

Vervolgens doe je de oefening “count your blessings”. Je zegt in jezelf waar jij dankbaar voor bent in je leven. Het kunnen kleine dingen zijn of grote dingen, dat maakt niet uit. Dankbaarheid kunnen voelen in jezelf schept ruimte in jezelf en laat je voelen hoe gelukkig je bent met jezelf en andere mensen. Ben dankbaar voor het bed waar je in ligt, voor de kleren die je mag dragen, voor de gezondheid van jezelf, voor de liefde van wie dan ook in je leven, voor het water dat je drinkt en het eten dat je eet. Dankbaarheid zorgt voor positiviteit, zelfvertrouwen, je voelt hoe gelukkig je kunt zijn en daar krijg je energie van. Daarbij sterk je jezelf om meer aandacht te hebben voor wat je wel hebt in het leven in plaats van je te focussen op iets wat je niet hebt/ontbreekt.

Strek je vervolgens uit en haal een paar keer diep adem. Doe je net zoals ik Yuan Gong, begin dan lekker je oefeningen ( voor meer info zie de wereldwijde website www.renxueinternational.org, maar misschien doe jij Yoga of andere strek oefeningen… all good food! Het is heerlijk om hierna met aandacht een glaasje lauwwarm water met wat uitgeperst citroen te drinken. Dit is een goede manier om wakker te worden, het helpt bij het op gang brengen van je spijsvertering en zit natuurlijk vol met vitamines, antioxidanten en vezels. Drink het citroen water slokje voor slokje en voel hoe het door je mond in je keel glijdt, proef na het inslikken hoe het in je mond voelt en smaakt en zo drink je op je gemak en heel bewust het hele glas op; mindfullness ten top!

Test je nieuwe ochtendritueel uit voor 100 dagen zodat je een nieuwe gezonde gewoonte hebt gecreeerd, markeer het in je agenda of download een App om je te helpen ( ikzelf gebruik HabitBull)  en zie hoe een nieuw gezond ochtend ritueel je dag, je Zijn veranderd…. Het is zo boeiend!


34 views0 comments

Recent Posts

See All

Liefde

Love