Search

Dankbaar?

Ik ben een echte mopperkont, zeurpiet en negatief ontevreden persoon geweest in mijn leven. Misschien zijn er mensen die mij kennen en die nu de wenkbrauwen optrekken, niet wetende waar ik het over heb. Deze mensen kennen mij op een andere manier, niet de persoon die ik je nu voorspiegel. En dat klopt. Omdat ik het eigenlijk nooit aan de buitenkant heb laten zien. Sterker nog, ik was mij er zelfs niet eens bewust van dat ik deze persoon was. Ik heb meer bewustwordening in mijn leven gecreerd, ik ben bewuster gaan luisteren naar de stem die altijd in mijn hoofd aan het spreken was.

Gelukkig kan ik nu schrijven was, omdat ik compleet veranderd ben. En ja, ik geloof in verandering, een mens kan compleet veranderen; zelfs in een oogwenk kun je veranderen…. Soms door een ingrijpende ervaring maar ook doordat je opeens een inzicht krijgt, een soort van helderheid waardoor je jezelf met andere ogen gaat zien en je meteen of na oefening een verandering tot stand brengt. Omdat je niet meer zo wil leven, omdat je meer in vrijheid en openheid wil leven; eigenlijk meer vanuit je hart leven.

Ik dus ook en dus ben ik veranderd.

Een aspect van deze verandering, iets heel simpels eigenlijk, heeft groots meegewerkt aan deze verandering. Het is iets wat iedereen kan en het mooie is dat het zelfs geen geld kost. Het lijkt te simpel…. Maar dat is het niet. Het is groots. Waarschijnlijk weet je al wat het is en reageer je als je het leest van: tjee is dat alles? Maar als het zo simpel is waarom ben jij dan nog  die mopperkont, zeurpiet of regelmatig negatief ontvreden persoon….. Waarom ben je nu dan nog niet in aktie gekomen en ben je nu tevreden? Misschien denk je dat dit je karakter is, dat je zo bent geboren maar dan moet ik je teleurstellen. Het is bewezen dat je mind zich kan aanpassen en altijd kan veranderen hoe oud je ook bent, Neuroplastisiteit wordt dat genoemd. Als je het interessant vindt kun je op youtube kijken naar het filmpje https://youtu.be/ELpfYCZa87g, in 2 minuten tijd wordt je uitgelegd dat je echt aan de slag kunt gaan met jezelf; je kunt jezelf blijven veranderen gedurende je hele leven, je moet het alleen oefenen.

In onze maatschappij worden de nadruk gelegd om altijd meer te willen. Je moet gelukkig zijn en dit kun je zo wordt je voorgespiegeld bereiken door nieuwe aankopen te doen, door veel doelen te willen nastreven zoals een goede partner, goede baan, geld, huis etc. etc. etc. Als je deze dingen bereikt dan kun je gelukkig zijn. Dat dacht ik ook maar eigenlijk ben ik erachter gekomen dat dit de verkeerde kant opwerkt omdat dat dit mij meer ontevredenheid bracht, meer onrust,  omdat ik dit allemaal nog niet verwezelijkt had.

Wat kan hier dan de oplossing zijn? Heel eenvoudig, wordt je bewust van wat je wel al hebt. Dus in plaats van je te focussen op wat je allemaal nog niet hebt doe je het omgekeerde en ga je je focussen op wat je wel al hebt. Je doet dit door dankbaarheid te gaan beoefenen. Als je dankbaar kunt zijn voor wat je al wel hebt ga je opeens de wereld anders bekijken. Als vanzelf lijkt het of de hele wereld tot bloei komt, je gaat genieten van de kleinste dingen. Je wordt optimistischer, tevredener, vriendelijker en empatischer.

Er zijn zoveel manieren om deze dankbaarheid te beoefenen, ik geef je er een aantal, kijk welke jou het meeste aantrekken of misschien wordt je creatief en verzin je je eigen dankbaarheidsoefeningen. Het doet er eigenlijk niet toe wat je doet, als je het maar doet. Daar gaat het om, dat je het doet. Vaak beginnen mensen met het aanleren van een goede nieuwe gewoonte om het vervolgens na een paar dagen op te geven. Probeer het op zijn minst 100 dagen en evalueer dan hoeveel het heeft veranderd in jouw leven. Zie het als een passie die je zelf ontwikkelt om jezelf vooruit te brengen in dit leven en geef dus de aanpak van dankbaarheid een kans. Dan nu enkele voorbeelden:

Ik hou er van om aan het einde van de dag als ik lekker in mijn bed lig mijn dankbaarheid te oefenen. Ik kijk terug op mijn dag en benoem mijn dankbaarheid voor de kleinste dingen die in mijn dag gebeurd zijn. Bv. ik ben dankbaar omdat mijn zoon naar mij heeft geglimlacht, ik ben dankbaar omdat ik een jas heb want het was koud buiten, ik ben dankbaar omdat ik een auto heb die mij naar mijn werk heeft gebracht, ik ben dankbaar omdat ik liefde van mijn familie heb gekregen, ik ben dankbaar omdat ik oren heb en ik de vogeltjes buiten hoorde fluiten. Ik benoem ook waar ik op dat moment dankbaar voor ben: ik ben dankbaar omdat ik in een bed mag liggen en ik een kussen heb om mijn hoofd op te leggen, ik ben dankbaar omdat ik een dak boven mijn hoofd heb.

Als ik smorgens wakker wordt dan dank ik mijn lichaam omdat het gezond is. Ook als ik ergens pijn heb dan dank ik mijn lichaam omdat ik mag leven. En wederom dank ik waar ik op dat moment dankbaar voor ben: ik ben dankbaar omdat het dag is, omdat ik gezond ben en mag werken, dat ik voor iemand kan zorgen, dat ik de vogels hoor zingen, dat ik lekker water kan gaan drinken, dat ik voedsel heb om te eten, dat ik liefde kan geven aan anderen. Waar ben jij dankbaar voor?

Je kunt dankbaarheid ook oefenen met je partner/vriend/vriendin of familielid. Ga tegenover elkaar zitten, zorg ervoor dat je relaxed zit. Zonder te praten ( je kunt een timer zetten) kijk je elkaar een paar minuten aan in de ogen, in volledige stilte ( 5 minuten is geweldig maar het kan natuurlijk ook korter). Vervolgens benoemt een persoon waar hij dankbaar voor is in het leven. De andere persoon luistert zonder te praten. Vervolgens is de ander aan de beurt. Je kunt ook na de stilte van het staren in de ogen opnoemen waarom je dankbaar bent dat die andere persoon in je leven is en dan van rol switchen. Dit is een hele interessante dankbaarheids oefening.

Natuurlijk kun je dankbaarheid ook gedurende de dag beoefenen. Maak er een gewoonte van dat je in gedachte je dankbaarheid uitspreekt als je iets meemaakt. Zie en hoor je die bij zoemen? Zeg dan in gedachte hoe dankbaar je bent dat je die bij kunt zien en horen en ben dankbaar voor het werk dat hij/zij doet.  Zie je dat kind glimlachen en verwarmt het je hart? Zeg dan in gedachten dat je dankbaar bent voor dit kind. Eindeloos kun je varieren met deze dankbaarheidsoefeningen….. Succes…. Enne, Dankjewel dat je mijn blog hebt gelezen!


68 views1 comment

Recent Posts

See All

Liefde

Love